Две нови специалности се добавят в Списъка на защитените от държавата

...
Две нови специалности се добавят в Списъка на защитените от държавата
Коментари Харесай

4 пъти повече ученици учат в специалности с недостиг на кадри

Две нови специалности се прибавят в Списъка на предпазените от страната специалности от специалности за образователната 2022/23 година, оферират от МОН. 

Едната е компетентност " Локомотиви и вагони ", специалност " механик на железопътна техника "  от професионално направление " моторни транспортни средства, кораби и въздухоплавателни средства ". Втората е специалността  " Производство на месо, месни артикули и риба ", специалност " оператор в хранително-вкусовата индустрия " от региона на питателните технологии.

Други 3 специалности пък излизат от Списъка на предпазените специалности, с което общият им брой става 50. Причината е, че те към този момент не дават отговор на критерия за уникалност по териториален симптом, защото се учат допълнително от четири учебни заведения на територията на страната. Това са специалностите  " Компютърно планиране и десениране на тъкани площни произведения " (професия десенатор на текстил ", " Полевъдство " (професия растениевъд) и " Пчеларство и бубарство " (професия техникживотновъд).

Актуализираният Списък със специалностите от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2022 - 2023 година, пък включва 78 специалности. Промяната тук е, че към миналогодишния лист се прибавя една специалности - " Възобновяеми енергийни източници ", професия техник на енергийни уреди и съоръжения .

Различното при въпросните специалности е, че при тях е позволеното съставяне на паралелки и с по-малко от минимално допустимия брой възпитаници, от време на време дори и под 10 възпитаници.

От 2018 година насам се забелязва устойчива наклонност на усилване на интереса за образование по специалности от специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда. " Така да вземем за пример през първата година на влизане в действие на Постановлението (за въпросния списък - бел. ред.) - учебната 2018/19, общият брой на учещите, признати в специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда, е 2157, а през образователната 2021/22 година - 8483 ", показват от МОН.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР